lauantai 22. marraskuuta 2014

WiFi HiFistelyä

Lintukuva jossa on perspektiivivaikutelma? Kun katsoo lintumiesten putkia niin eipä juuri näy muuta kuin bokehmässäilyyn soveltuvia teletötteröitä. Johtuu pelkästään siitä ettei lintuja pääse yleensä kuvaamaan parin kymmenen sentin päähän, kun parikymmentä metriäkin on välillä vaikea tavoite.

WiFi yhteys kameroissa ei sinäänsä ole mikään uutuus, mutta sitäkin mielenkiintoisempi työskentelytekniikka ja mahdollinen ratkaisu tähän ongelmaan. Esim. Canonin 6D omaa kyseisen ominaisuuden sisäänrakennettuna ja onkin varsin kätevä, studiossa asiakkaalle voi näyttää raakakuvat isolta näytöltä tai jos mennään päinvastaiseen suuntaan vaikkapa luontokuvaaja voi jättää kameransa syötin lähelle yksin ja näin saada ennennäkemättömiä kuvia aikaiseksi.
Itse olen muutamaan kertaan tätä tekniikkaa testannut, kuulostaa paperille hyvältä mutta todellisuus ei vastaa teoriaa. Todellisuudessa se on nimittäin parempi!
Kameraan virrat, WiFi päälle ja hyväksyy yhteyden muodostamisen. Kännykästä WiFi ja ilmainen EOS Remote ohjelmisto päälle ja ei kun kuvaamaan. Vie ehken 10 sekuntia laittaa käyttökuntoon ja kännykän kautta tulee livekuvaa kamerasta. Suurinta osaa toiminnoista voi säätää etänä mm.

-Aika, aukko ja herkkyys
-Kuvaustapa, esim. viivelaukaisu, hiljainen moodi, normaali, sarjakuvaus...
-Tarkennus AF / M, onnistuu myös manuaalitarkennus puhelimen kautta.

EOS Remote
Itse en ole tarkennuksen kanssa päässyt juuri puljaamaan koska laajakulmat jotka omistan ovat manuaalitarkenteisia (Samyang 14mm f/2.8 ja Cosina 28mm f/2.8 M42) joten sitä en kommentoi sen syvällisemmin. Mutta kaikki muu toimii oikein mallikkaasti. Tässä muutamia esimerkkejä mitä WiFillä voi tehdä. Molemmat kuvat on toteutettu seuraavanlaisesti:
Kamera jalustalle, puunoksaan, toisen kuvaajan päähän ruuvilla kiinni... Mihin vain missä se pysyy paikoillaan. WiFi päälle, n. 50 metrin päähän odottelemaan elikkoa saapuvaksi ja sitten kun saapuu niin nappi pohjaan ja sormet ristiin.
Pähkinänakkelin houkuttelin paikalle pähkinöillä, helmipöllö taas on kuvattu yöllä ja sen vuoksi jouduttu poksauttamaan käsisalaman pienellä teholla täytevaloksi.

Helmipöllö
Pähkinänakkeli

Ei kommentteja: