tiistai 1. heinäkuuta 2014

Raukoilla rajoilla

Perinteinen petoviikonloppu Siilinjärven Kamerat ry:yn kanssa olisi sitten tältä vuodelta ohitse. Joskin suunnitteilla on toinen reissu pienemmällä porukalla uudestaan syksyllä. Jospa tavoittaisi ahman tai suden ruskataustoille.

Reissuun lähdimme heti aamusta perjantaina, suuntana Suomussalmella sijaitseva Martinselkosen eräkeskus. Kaksi ensimmäistä yötä olin siellä, toisen lammella ja toisen suolla. Kolmantena päivänä matka jatkui Kuhmon Viiksimossa sijaitsevaan Boreal Wildlife Centreen. Tavoitteena oli ahma, mutta karhut kävivät sen verran uutteraan ettei ahma uskaltanut tulla samoille apajille.

Martinselkosen osalta riitti kyllä kuvattavaa, vähän turhankin lähellä kun erauspentu työnsi kuononsa sivuluukusta sisään. Vesipullo oli hollilla mojautusta varten mutta omatoimisesti siirtyi parin metrin päähän. Varmaan kojussa eväänä olleet digestivet haisivat sen verran hyvälle, etenkin kun aloittelijan virheenä eväspussi oli auki eikä ilmatiivisti suojattu kuten yleensä.

Pärskis ja loiskis
Rambo
Sushi maistuu
Lurps

Lampikojulla Rambo niminen kolmen pennun emä antoi kyytiä urokselle kun tuli liian lähelle pentuja, tosin juuri sopivasti puun takana ettei vain vahingossakaan kunnon kuvaa saisi. Aika tulinen luonne ja siitä ilmeisesti nimikin. Sen verran tsuumailin tilannetta kameran näytöltä että karvat pöllysi uroksen poskesta, eli ilmeisesti osui ja upposi.

Jos joku suunnittelee vastaavaa ja miettii mitä ottaa kojuun evääksi niin pari neuvoa:

-Halvat lihapullat ei kelpaa edes karhulle.
-Digestive keksit kelpaa vähän turhankin hyvin.
-Kojukavereita (poislukien hyttyset) voi ruokkia nallekarkeilla, omaksi evästykseksi kelpaavat myös.

Lokithan ovat näissä hommissa ainainen riesa. Mikään ei ole kauheampaa kuin karhukuva jonka tausta on täynnä lokkeja. Tai juuri ratkaisevalla hetkellä lokki lentää kuvaan. Siihen tarkoitukseen brittiläiset olivat keksineet loistavan patentin, vihreä laserkynä. Kuulemma karkottaa lokit mutta karhut ei sitä näe, se menee testiin ensivuonna.

Viiksimossa oli tarjolla erinomainen metsäkoju. Saimme levitellä omistajan luvalla pari ylimääräistä pakettia jauhelihaa ja kanaa puihin ja kelon oksiin. Juurikin ahmaa varten että karhut söisivät vain osan eväistä.
Näin tosiaan ei käynyt, vaan karhut imaisivat kitusiinsa kaiken. Ahma on melkoisen arka ja ei mahda karhulle mitään. Joten tyhjää pitää olla että ahma uskaltautuu kuvattavaksi.

Yön kulkija

Mörkö
Kurkistus

Klickkaa kuvaa isommaksi. Mitä sinä pidät näistä kuvista? Kommentoi!

Kurkkaa myös tämän blogin Facebook ja Twitter-sivut.

Ei kommentteja: